Lehet emberarcú a politikus?

2013. 06. 30. - 1,500 olvasás - Interjúk,

Nemes Előd neve sokaknak ismerős lehet, legutóbb az ingázó diákok bérletpénzéért folytatott sztrájkjával összefüggésben röppent fel. A háromszéki diákok patrónusa mesélt aktív közéleti szerepvállalásairól, sztrájk miatt elbukott sofőrvizsgáról, és azt is elárulta, mit csinál, amikor éppen nem civilkedik.

– Diákönkormányzatok elnökének, sőt, tizenkettedikes diáknak is tituláltak tévesen újságírók, ez valószínűleg annak tudható be, hogy számos tisztséget töltöttél már be. Te kinek vallod magad?

– Igazából olyan sok tisztségem nem volt. Mindig EMI elnök voltam, amikor az ifjúsággal foglalkoztam, 8 éven keresztül. De öt évvel ezelőtt, amikor a nagy diáksztrájkot szerveztük a 18 évet betöltött, de még iskolás diákok gyerekpénzéért, féltünk attól, hogy nehogy egy etnikai szervezet ne tudja megmozgatni a román diákságot, hisz országos méretű megmozdulásról volt szó, ezért a diákönkormányzat nevén csináltuk, aminek én nem elnöke, hanem koordinátora voltam. Egyfajta munkahelyi kötelesség volt, hisz akkoriban én a megyei önkormányzatnál dolgoztam. A sajtó úgy vélte, egy diáksztrájkot csakis diákszervezet szervezhet, így történtek ezek a tévedések.

A sportért, az ifjúságért – interjú Nemes Előd tanácsossal

2013. 01. 09. - 1,151 olvasás - Interjúk,
Nemes Előd idén június óta tagja a sepsiszentgyörgyi helyi tanácsnak. A fiatal, 32 éves, kézdivásárhelyi származású politikus előtt nem ismeretlen a közéleti szerepvállalás, korábban több civil szervezetben is aktívan részt vett, illetve töltött be vezetői tisztséget.

– Milyen képesítéssel indult neki a felnőttkornak?
– Az általánost a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc-iskolában jártam, a Székely Mikó Kollégiumban érettségiztem. Két felsőfokú végzettségem van, földrajz-német, valamint közigazgatás, és tanügyi menedzs­mentből mesteriztem is. Kolozsvárról hazatérve tanárként kezdtem dolgozni, hiszen a szüleim, nagyszüleim is tanítók, tanárok voltak, anyai nagyapám, Magyari Pál Felsőlemhényben volt iskolaigazgató.

Összességében jó – interjú Nemes Előddel, az ifjúsági és sportbizottság elnökével

2012. 11. 12. - 1,648 olvasás - Hírek, Interjúk,
Kézdivásárhely és Kovászna sportéletének bemutatása után felkerestük a sepsiszentgyörgyi helyi tanács ifjúsági és sportbizottságának elnökét, akit a megyeszékhelyi sportról faggattunk. Nemes Előd összességében jónak ítéli meg a szentgyörgyi sportéletet, szerinte sok a lehetőség, és a sport nemcsak a bizottságot, de a városi tanácsot is érdekli, érinti.
Tovább »

Kötődés kell a fiataloknak – interjú Nemes Előddel (Székely Újság)

2011. 10. 02. - 1,232 olvasás - Interjúk,

Kötődés kell a fiataloknak, mert ennek hiányában elhagyják szülőföldjüket – állítja Nemes Előd, a sepsiszentgyörgyi EMI elnöke. A 30 éves, rendkívül tevékeny, a közért, a civil társadalomért sokat munkálkodó fiatalember sokak számára példakép lehetne, akik azt szeretnék, hogy egy élhető jövőnk legyen.

Nemes Előd, az édesapa (Székely Hírmondó)

2011. 09. 06. - 3,371 olvasás - Interjúk,

A sepsiszentgyörgyi demokrácia-központ ügyvezető igazgatója több civil szervezetben tevékenykedik, tíz hónapja azonban még egy új státust kapott: édesapa lett. Gyopár, bár még kicsi, igényli édesapja jelenlétét.

Sikerrel zárult Románia történetének legnagyobb diáksztrájkja – interjú Nemes Előddel, a Kovászna Megyei Diákönkormányzat koordinátorával.

2008. 03. 07. - 1,000 olvasás - Interjúk,

Óriási felháborodást váltott ki a diákok körében a Munka-, Család- és Esélyegyenlőségi Minisztérium döntése, miszerint ezentúl csak a 18 évet be nem töltött fiatalok jogosultak a gyerekpénzre. Mint ismeretes, eddig minden iskolás kapta az állami támogatást.