Vedd és védd a szentgyörgyit! – helyi terméket Háromszéken!

2012. 05. 21. - 981 olvasás - Hírek,
„Vedd és védd a szentgyörgyit!” és „Igen, tessék!” feliratú matricákat helyeznek el a sepsiszentgyörgyi üzletekben az Erdélyi Magyar Néppárt tanácsosjelöltjei.
A kezdeményezők a tudatos vásárlásra hívják fel a figyelmet, de a magyar nyelv nyilvános használatának elősegítését is megcélozták.
Czirják Zsófia és Siklódi Timea mutatta be hétfőn azt a projektet, amelynek során a sepsiszentgyörgyi élelmiszerüzletek bejáratára helyeznek el matricákat, figyelemfelkeltés céljából.
A Vedd és védd a szentgyörgyit! sárga-fekete matrica a tudatos vásárlásra ösztönzi az embereket – mondta Siklódi Timea, aki szerint fontos a helyi gazdaság erősítése és a munkahelyek megőrzése is.
„Arra biztatjuk a vásárlókat, hogy inkább a térségben termelt árut vegyék meg, annak érdekében, hogy egymást segítsük. Ez nem valaki ellen irányul, hanem arra, hogy a szentgyörgyi ember érezze, amikor levesz egy terméket a polcról, munkahelyet véd meg, adófizető vállalkozásokat segít és a közösséget viszi előre” – magyarázta Siklódi Timea tanácsosjelölt.
A másik kezdeményezés, az Igen, tessék? célja a magyar nyelv nyilvános használatára irányul, hiszen bár lehetne használni az anyanyelvet, sok sepsiszentgyörgyi üzletben nem teszik ezt meg. Czirják Zsófia hangsúlyozta: a nyelveket újra lehet éleszteni úgy, hogy akkor is használjuk, amikor szokatlannak tűnik a magyar szó, de felkínáljuk a magyar párbeszéd lehetőségét.
„Szeretnénk rávezetni a nemzetközi áruházláncokat és a román érdekeltségű vállalkozói szférát is, hogy az alkalmazottak részéről a magyar nyelv ismerete bármely cég számára gazdasági erőforrás és használatának marketing értéke van” – mondta az ötletgazda.
Sepsiszentgyörgyön eddig három lakónegyed üzleteinek ajtaján helyezték el a felszólító matricákat.
Forrás: Székelyhon
(1 szavazat: 5.00 / 5)