Önálló, állami magyar egyetemet! (Tüntetés Sepsiszentgyörgyön)

2006. 12. 08. - 826 olvasás - Hírek,

Közfelkiáltással fogadta el a prefektúra előtt összegyűlt mintegy kétszáz ember – jobbára idősebbek – azt a tiltakozás- és követeléslajstromot, amelyet Nemes Előd, a tüntetést szervező Erdélyi Magyar Ifjak háromszéki elnöke olvasott fel, majd adott át György Ervin kormánymegbízottnak.

Az egybegyűltek tiltakozásukat fejezték ki az ellen, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetemen a multikulturalitás leple alatt diktatórikus módszereket alkalmaznak, nem tartják be az egyetemi szenátus döntéseit, szabotálják a magyar oktatást érintő határozatok végrehajtását, s ezek leplezésére hazug propagandával árasztják el a világot, a méltánytalanságot felfedőket a legdrasztikusabb módon büntetik, tollvonással szüntetik meg munkaviszonyukat. Tiltakoznak az ellen is, hogy az oktatási minisztérium az egyetemi autonómiára hivatkozva tétlenül szemléli a történteket. A tünetők követelik, hogy azonnal töröljék Kovács Lehel és Hantz Péter adjunktusok menesztési határozatát.
A követelések sora azzal folytatódott, hogy teremtsék meg – első lépésként – az egyetemen a valódi multikulturalitást, helyezzenek el magyar és német feliratokat a román nyelvűek mellett! Továbbá tegyék lehetővé a magyar és német nyelvű felsőfokú oktatás autonómiáját, hozzanak létre önálló oktatási vonalakat, karokat. Végezetül követelik az önálló állami magyar egyetemet, állítsák vissza az egykor jogtalanul elvett Bolyai Egyetemet.
Nemes Előd felolvasta még a Romániai Magyar Pedagógusszövetség, valamint a magyarországi parlamenti pártok tiltakozását is. Az egybegyűltek zúgolódtak amiatt, hogy hol vannak a máskor fizetésükért tüntető tanárok, no meg a diákok. Továbbá: hol vannak a BBTE kihelyezett sepsiszentgyörgyi tagozatának vezetői, oktatói, a ,,verekedő tanárok”? No, meg a szomszédban ülésező székelyföldi polgármesterek is szakíthattak volna egy negyedórácskát a tüntetésre – hallatszott.
Egyidejűleg Kolozsváron, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson is tartottak szimpátiatüntetést.
Szekeres Attila, Háromszék, 2006 december 8

(0 szavazat)