Sikerrel zárult Románia történetének legnagyobb diáksztrájkja – az események kronológiai sorrendben

2008. 02. 29. - 1,024 olvasás - Hírek,

Küzdelem a diákok jogaiért

Az események kronológiai sorrendje – naplót vezettem az eseményekről, olvassatok bele:

2008 január 3
Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) háromszéki szervezetének levelezőlistáján felháborodott diákok tiltakoznak a 18 évet betöltő diákokat ért diszkrimináció ellen, ők ugyanis a Munka-, Család- és Esélyegyenlőségi Minisztérium döntésének köszönhetően már nem jogosultak a családi pótlékra, a gyerekpénzre. Az EMI csapata úgy dönt, fő kezdeményezője és mozgatórugója lehet az akciónak, de a diákok érdekképviseletét elsősorban a diákszövetségek látják el, ezért felveszik a kapcsolatot a Kovászna Megyei Diákönkormányzattal.

2008 január 7
A Kovászna Megyei Diákönkormányzat (KMDÖ) felvállalja a tiltakozás lebonyolítását. Első lépésben az egész megyét átfogó aláírásgyűjtés indul és sajtónyilatkozatot adnak ki, melyben kérik a diszkrimináció megszüntetését és javasolják a gyerekpénz folyósítását minden diáknak a 12. osztály befejezéséig. Kilátásba helyezik tüntetés megszervezését is, amennyiben a követeléseik nem teljesülnek.

2008 január 8
A Háromszék napilap cikket közöl a témáról, a hírt magyar internetes portálok is átveszik. Az EMI és a KMDÖ más megyék ifjúsági szervezetei és diákszövetségei fele is közvetít.

2008 január 9
Mintegy 30 román és erdélyi magyar hírforrás közöl cikket a témáról. Más ifjúsági szervezetek is bejelentik, hogy támogatják az akciót. Kovászna megyében összegyűl az első 1000 aláírás. Az MPSZ sepsiszéki szervezete is támogatja a követelést.

YouTube előnézeti kép2008 január 10
A tanügyi szakszervezetek képviseletében Cătălin Croitoru, a FEN (Federaţia Educaţiei Naţionale) elnöke bejelenti, egyetért a diákok követeléseivel és tiltakozik a Kormány döntése ellen, mert a gyerekpénz megvonása maga után vonhatja a vidéki diákok kimaradását az iskolából.
A Maros megyei MADISZ (Magyar Diákszövetség) csatlakozik az aláírásgyűjtéshez.
A Kovászna Megyei Középiskolások Szövetsége (KOVAKÖ) bejelenti: támogatja az akciót.
A Romániai Magyar Középiskolások Országos Szövetsége (MAKOSZ) bejelenti: tiltakozik és figyelemfelkeltő kampányt kezd.
Az Erdélyi Magyar Ifjak marosi szervezete is csatlakozik az aláírásgyűjtéshez.
A www.petitieonline.ro honlapon aláírásgyűjtés indul, rövid idő alatt 2000-en írják alá.

A román sajtóban több mint 100 hír jelenik meg az akcióval kapcsolatosan. Legtöbb helyen kiemelik, hogy a Kovászna megyei fiatalok voltak a kezdeményezők.

“Primii care au sesizat ca sunt victimele unor smecherii guvernamentale sunt elevii din judetul Covasna, care, asa cum ati putut citi si in ziarul nostru de ieri, au anuntat deja organizarea unor manifestari de strada. “Tinerii care au implinit 18 ani si sunt inca la scoala nu au venituri proprii, iar corect ar fi sa li se asigure alocatia de stat pana la iesirea din sistemul de invatamant de douasprezece clase. Ministerul Muncii a informat, in 3 ianuarie, ca va majora alocatiile incepand cu luna martie, si ca astfel va depasi angajamentul asumat prin Programul de Guvernare. Daca acest lucru se face in detrimentul unor categorii de elevi, consideram ca opinia publica si presa ar trebui sa ia act de faptul ca, in continuare, elevii cuprinsi in forma de invatamant public, aflati dupa pragul de majorat, in realitate sunt exclusi din programul national de acordare a alocatiilor pentru elevi”, anunta un comunicat al Consiliului Judetean al Elevilor din Covasna. Tinerii ameninta cu mitinguri pentru eliminarea acestei discriminari, anuntand ca incearca sa capaciteze si alte organizatii similare din tara pentru sustinerea campaniei de sensibilizare a autoritatilor statului.” (Ziua napilap)

Az RMDSZ Kereszténydemokrata Mozgalom platformja bejelenti: támogatja a követelést és a kezdeményezés felkarolására kéri az RMDSZ parlamenti képviseletét is.

2008 január 11
Háromszéken 2000 aláírás gyűl össze. Paul Pacuraru munkaügyi miniszter kijelenti: az Európai Unió országában egyetlen államban sem kapnak a 18 év fölötti diákok gyerekpénzt.

2008 január 14
Az aláírások száma eléri a 3000-et Kovászna megyében.
A Regös Ifjúsági Egyesület, a Sepsiszentgyörgyi Magyar Diákszövetség és a Háromszéki Ifjúsági Tanács is támogatja a kezdeményezést.
A Román Szociáldemokrata Párt (PSD) Neamţ megyei szervezete bejelenti: törvénytervezetet nyújt be a parlamentben, hogy a 18-at betöltött diákok is részesüljenek a családi pótlékban.

2008 január 18
Az aláírások száma meghaladja Kovászna megyében az 5000-et

2008 január 25
Az aláírások száma Kovászna megyében eléri a 6000-et, Gyergyóban 2000 gyűlt, a MAKOSZ is gyűjtött 2500-at

2008 január 27
Tulcea, Maros, Hargita, Kolozs, Krassó-Szörény, Temes megyékben gyűlnek az aláírások. Tanárok, iskolaigazgatók, szülők is aláírnak, mindenki támogat és elítéli a Kormány lépését, amivel megvonta a gyerekpénzt.

2008 január 28
Kovászna megye elkezdi a japán sztrájkot. Az országos tévécsatornák többsége közvetít a sztrájkkal kapcsolatban. A rendőrség is érdeklődik, hegy melyek a további terveink. Kérik a tiltakozásra készülődő megyék listáját. Elnézést kérek tőlük, de nem adom meg nekik, mert megfélemlíthetik a más megyebeli diákok vezetőit.

2008 január 29
Szatmár és Brassó megye is bekapcsolódik a japán sztrájkba.

2008 január 30
Galati, Hunyad, Suceava, Vaslui, Calarasi megyében is gyűlnek az aláírások, összesen több tízezer van már, de nagy az ország, nehéz összesíteni az adatokat, még mindig vannak megyék, melyekről semmit nem tudunk. A mi japán sztrájkunknak azonban nagy híre és nagy sikere van, ez segít abban, hogy a többi megye is felébredjen.

2008 január 31
Az újságírók továbbra is élénken érdeklődnek, melyek a további terveink, milyen lépésre készülünk.

2008 február 2
Nagy küzdelem zajlik az Országos Diákönkormányzat levelezőlistáján. Időközben kiderült, hogy több megyében megfélemlítették a diákönkormányzatok vezetőit, hogy a diákok nehogy tiltakozzanak, elsősorban a tanfelügyelőségek. Egyes diákönkormányzat-vezetők féltik a tisztségüket és nem mernek lépni, mert megfenyegették a tanfelügyelők, hogy leváltják őket. Az óvatoskodó és félénk vezetők meggyőzése időbe telik. 20 megye diákönkormányzatának vezetői egyeztetnek a további lépésekről. Kovászna megye országos szinten koordinálja az akciót a többiek felkérésére, a mi sajtónyilatkozatainkat, kéréstípusainkat veszik át a többi megyék.

2008 február 3
A tanügyminiszter is egyetért a diákok követeléseivel és buzdítja a diákokat egy fórumon Slatinán, hogy hallassák a hangukat.
A www.petitieonline.ro honlapon a tiltakozó aláírások száma eléri a 4000-et, érdemes elolvasni a diákok megjegyzéseit, mindenki fel van háborodva.

2008 február 4
Kovászna megyében több mint 7000 aláírás gyűlt. Az összegyűlt aláírásokat egy kérés kíséretében Bukarestbe küldjük a Kormánynak és a Munkaügyi Minisztériumnak címezve, a prefektus és a Munkaügyi Hivatal közvetít. A MAKOSZ bejelenti: 15.000 aláírást gyűjtött. Az aláírásokat tartalmazó íveket a hét folyamán átadják az illetékes szerveknek: Munka-, Család- és Esélyegyenlőségi Minisztérium, az Oktatási Minisztérium magyar képviselőinek illetve eljuttatják az államfőhöz is.

Az Erdélyi  Családszervezetek Szövetsége határozottan tiltakozik a román kormány  azon rendelete ellen, amelyben január 1-tol megvonják az állami  támogatást azoktól a diákoktól, akik betöltötték 18. életévüket, de  nem fejezték be iskolai tanulmányaikat.

2008 február 6
A fiatalok és a nyugdíjasok problémáinak megoldását célozza az RMDSZ két törvénykezdeményezése — jelentette be Kerekes Károly képviselő a tegnapi sajtótájékoztatón. A RMDSZ képviselőházi frakciójának január 22-én benyújtott törvénytervezete értelmében ,,gyerekpénz” helyett ún. tanulmányi támogatásban részesülnének azok a fiatalok, akik már betöltötték 18. életévüket, de még nem fejezték be középiskolai tanulmányaikat.

2008 február 10
Meghallgatásra talált az egyik javaslatunk az új tanügyi törvénnyel kapcsolatban, hogy csökkentsék az órák számát, erősen mediatizálva volt ez a javaslatunk, több mint 50 újság írt róla és az Országos Szülőbizottság is felkarolta. (A diákok tehermentesítéséről tárgyalnak
[ 2008. február 10., 13:29 ] Kolozsvári Rádió )

2008 február 11
Konstanca megye diákönkormányzata ellenszavazat nélkül határozza el, hogy sztrájkba lép. Brassó megyében 300 diák tüntet a polgármesteri hivatal előtt.

2008 február 15
Egy hónapon belül megoldódhat a 18. életévüket betöltött diákok gyermepótléka körül kialakult zűr – nyilatkozta Déván Gheorghe Barbu, a parlament munkaügyi bizottságának tagja. Állítása szerint a bizottságban döntés született arról, hogy a 97/2007-es kormányrendelet ellenében, visszaálljon a Barbu minisztersége idején kiadott 44/2005-ös rendelet, amely biztosítja a 18 éven felüli közép- és szakiskolás diákok sázmára is a gyermekpótlékot.

2008 február 17
Sikerül összesíteni az aláírásokat: országos szinten 50.000 alárás gyűlt, de sok helyen még zajlik a gyűjtás vagy csak most kezdik el.

2008 február 19
13 megye jelenti be, hogy sztrájkba lép, további 8 megye szolidarizál a tiltakozókkal. A MAKOSZ-nak nagy szerepe van a mozgósításban, 5 megyében ők a mozgatórugók. Azt javasolom a kollégáknak, ne hagyjuk abba a sztrájkot, amíg a Hivatalos Közlönyben meg nem jelenik a határozat, nem hihetünk az ígéretekben és az időhúzás sem jön jól nekünk, a 12 osztályosok semmit sem kapnak, ha csak májusban jelenik meg a határozat. Főleg, hogy kiderül: a kimaradt pótlékokat visszamenõleg már nem fogják folyósítani.
A csendőrség és a munkaügyi hivatal üzen és figyelmeztet: ha utcára vonulunk tüntetni, ahhoz már engedély kell.
Ma ismét sok volt az interjú: Duna TV, Sepsi Rádió, Régió Rádió, Marosvásárhelyi Rádió, Nyugati Jelen, Új Magyar Szó…román sajtó pedig megszámlálhatatlanul sok. Délre ismét megfájdul a fejem.

2008 február 20
Paul Pacuraru munkaügyi miniszter a tiltakozás hatására megszelídül: elismeri, hogy habár a kormány nem ezt óhajtotta, a parlament másképp is szavazhat és megadhatja a diákoknak a kért támogatást. Így 218.000 diák kaphatja meg továbbra is a gyerekpénzt, ennyien estek el a támogatástól eddig.
Másodszor hívnak be a rendőrségre „beszélgetni” a gyerekpénzes tiltakozással kapcsolatban.

2008 február 21

Újra részesülhetnek a nevelési támogatásban a 18. életévüket betöltött diákok, ha jövõ héten megszavazzák a képviselõházban a 2007/97-es sürgõsségi kormányrendelet módosított változatát. A parlament alsóházának szakbizottsága ugyanis a bizottsági vita során kivette a rendeletbõl a megszorító intézkedést – közölte a módosítások kapcsán Kerekes Károly képviselõ, a munkaügyi és szociális ügyekkel foglalkozó bizottság titkára.
A módosítást minden párt támogatta.

2008 február 25

Győzelem: Călin Popescu Tăriceanu, Románia miniszterelnöke bejelenti: a Kormány úgy döntött, minden diák megkapja a gyerekpénzt, a 18 évet betöltött diákok is. Theodora Bertzi, a Munka-, Család- és Esélyegyenlőségi Minisztérium államtitkára szerint a változás annyi lesz, hogy a 18 évet betöltött diákok egy kérést kell leadjanak az iskolában és a személyi igazolványuk másolatát. Az iskola kibocsát egy igazolást, melyből kiderül, hogy a tanuló látogatja az iskolát, továbbítja a tanfelügyelőségnek, az pedig a Munka-, Család- és Esélyegyenlőségi Minisztériumnak.

YouTube előnézeti kép

Részletes hírek:

http://www.mediafax.ro/social/elevii-de-peste-18-ani-vor-putea-incasa-de-luna-viitoare-alocatii-de-stat.html?1688;2422952

A módosított határozat a Hivatalos Közlönyben:

http://www.dreptonline.ro/legislatie/ordonanta_urgenta_modificare_lege_alocatie_stat_copii_oug_16_2008.php

Érdekes megjegyzések az akcióval kapcsolatosan:

“tot ungurii ne-au scos, ca in1989, unde suntem noi, mamaligarii”

(ismét a magyarok húztak ki a bajból, mint 1989-ben – hol vagyunk mi, puliszkaevők?)

“Intr-o societate normala asa ceva nu avea de ce sa se intample, dar cum “this is Romania!” – e bine ca acesti copii sunt capabili sa se indeparteze de lectiile proaste ale trecutului si sa-si apere drepturile.”

Egy normális társadalomban nem történik ilyesmi, de mivel ez Románia – jó, hogy ezek a gyerekek képesek eltávolodni a múlt rossz leckéitől és készek megvédeni a jogaikat.

Összeállította: Nemes Előd

(0 szavazat)