Évértékelő – 2012

2013. 01. 19. - 1,750 olvasás - Hírek,

Nemes Előd évértékelője – 2012

Az ember minden év végén számvetést készít és felteszi magában a kérdést: Ment-e általunk elébb a világ? 2012 egy nehéz, de jó év volt.

2012 februárjában megalakult az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki szervezete, melynek elnökévé választottak meg. Az év közéleti eseménye számomra az önkormányzati választás volt, amikor a Néppárt megyei tanácselnök-jelöltjeként versenybe szálltam. 10.770 szavazatot kaptam és ezzel második lettem, sok emberrel sikerült megismeretetnem a Néppárt célkitűzéseit.

Fél év alatt, huszonéves fiatalokkal tettük le a párt alapjait, választást nyertünk Maksán, Nagyborosnyón és Ozsdolán, a megyei tanácsba négy, a helyi önkormányzatokba 53 tanácsost juttattunk be. Fél év alatt huszonéves fiatalokkal építettünk egy olyan pártot, amely a második helyre küzdötte fel a választásokon magát itt Háromszéken. Köszönjük a bizalmat!

.

.

.

.

Megjelent szakmai kiadványunk, a Háromszéki Civil Katalógus, benne több mint kétszáz civil szervezet adataival. Igényelhető a CIVEK irodában. Köszönöm szerkesztőtársaimnak a sok munkát, segítséget, hogy harmadik alkalommal is megjelenhetett a kiadvány.

.

.

.

..

.

Magyarnak lenni jó!

Közel ötszáz rajz érkezett a Magyarnak lenni jó! című rajzversenyünkre. A gyerekek a magyar identitás képi ábrázolását a magyar zászló mellett elsősorban a kokárda és a huszár használatával érik el, bizonyítva hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc élénken él a diákok tudatában is. A magyar zászló helyett sok rajzon felbukkanó olasz zászló ábrázolása nem véletlen: a fiatalok a mindennapi életben sehol nem találkoznak a magyar zászlóval, szinte egyetlen közintézményen sem lobog a magyar zászló, nagyobb számban csak a Március 15-i ünepségek alkalmával látják, így nem csoda, ha összetévesztik a kettőt. Erőteljesebb lépéseket kell tenni a magyar zászló közterületen történő használata érdekében.

 

.

.

Március 15-én az erdővidéki Bodvajban mondtam beszédet az ünnepségen, ahol a magyar forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztünk. Itt öntötte Gábor Áron az első két ágyúját.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Sepsiszentgyörgyi politikusok népszerűségi mutatója (2012 áprilisa).

.

 

 

 

 ..

.

.

.

.

.

.

Júniusban letettem az esküt a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban

“Esküszöm, hogy tiszteletben tartom az Alkotmányt és az ország törvényeit és jószándékkal megteszek mindent, ami az erőmből és a tudásomból telik Sepsiszentgyörgy lakóinak javáért. Isten engem úgy segéljen!”

.

.

.

.

Elbíráltuk az ifjúsági és sportpályázatokat

A Nemes Előd elnök, Kelemen Szilárd alelnök, Miklós Zoltán titkár által vezette Ifjúsági- és sportbizottság azért tartotta fontosnak a személyes találkozást a sportegyesületek vezetőivel, mert így könnyebben döntést tudtunk hozni a pályázatok elbírálásánál. Új szempontokat is figyelembe vettünk, ezentúl nagyobb összeggel is támogatjuk a csapatokat, de el is várjuk a jó teljesítményt, a jó helyezéseket a bajnokságokban.A II. féléves pályázatok elbírálása megtörtént, a rendelkezésre álló 221.000 lejes keretből kellett gazdálkodni, mely utólag kiegészítésre is szorul, hiszen összesen 111 pályázat érkezett be határidőre és ezek nagy részét támogatta is a szakbizottság. 100.000 lej támogatásban részesül az ezüstérmes futsalcsapat (Sepsi FC), 25.000 lejes támogatást kapnak a női és férfi kosarasok (Bball6 és Vabova), 30200 lejt kap az A ligába jutott asztalitenisz csapat (Electrica Sportklub), 29200 lejt a nagypályás labdarúgócsapat (Sepsi OSK). A városhoz tartozó Kilyén és Szotyor labdarúgócsapatai is kaptak támogatást öt-ötezer lej értékben. Támogatásban részesült még a Show Time Egyesület, a Puskás Tivadar Alapítvány, a Turulmadár Egyesület, a Szent György Lovag Sakk Klub, a Mikó Sportegyesület, a Gáll Lajos Futókör, a Királypingvinek jégkorongcsapat, az Adrenalin Egyesület, a Tiszafa Egyesület és az Athlos Karate Klub is többek között.

.

.

.

Egy első osztályos kislány rajza ajándékba…kösz…:)

.

.

.

.

.


.

.

Magyar állampolgárság

Új néven működik az irodánk december óta. Az EMNT iroda (volt Demokrácia Központ) kétéves születésnapján megszámoltuk: több mint 10.000 új magyar állampolgár ügyintézését segítettük eddig elő Sepsiszentgyörgyön.

.

.

.

Magyar Állampolgárok Klubja

Száz alapítóval megalakítottuk a Magyar Állampolgárok Klubja Sepsiszentgyörgyön. Díszvendégként Éhn József, a Társaság a Kárpát Medence Magyarságáért egyesület elnöke, Toró T. Tibor és Sánta Imre köszöntötte az egybegyűlteket. A régi magyar okiratokból nyílt kiállításunk bizonyítja, bár látszólag egy bürokratikus közigazgatási folyamat a magyar állampolgárság igénylése, a valóságban minden kérés mögött ott az ember, egy-egy élettörténet. A nemzetegyesítésnek megvannak a különböző szintjei. Itt most közjogi szempontból érnek össze a nemzet különböző részei, de ugyanakkor erkölcsi, lelki szempontból is.

 

 

Albert Flórián Kupa és Pedagógus Kupa

Az év sporteseménye számomra az Albert Flórián kupa elindítása volt. Kétszer is sikerült megszervezni Ozsdolán, mindkét alkalommal közel kétszázan fociztak, fiúk és lányok egyaránt. Az aranyérmet Ozsdola és Nagyborosnyó szerezték meg, a lányoknál pedig Réty és Maksa. Június 1-én zajlott a III. Pedagógus Kupa is, azaz a tanárok labdarúgó bajnoksága Sepsiszentgyörgyön. Idén rendhagyó módon nem sepsiszentgyörgyiek, hanem barótiak nyertek.

 

.

Tusványos: előadásom a Kós Károly sátorban

Egységes Székelyföld – a szimbólumoktól a konkrét fejlesztési tervekig címmel előadást tartottam Tusványoson, több politikus kollégával vitattuk a lehetőségeket (Borboly Csaba – elnök, Hargita Megye Tanácsa, Sorbán Attila – csíkszéki elnök, Erdélyi Magyar Néppárt, Portik Vilmos – Maros megyei elnök, Erdélyi Magyar Néppárt).

 

 

Autonómiatüntetés

Az év autonómia-megmozdulása a sepsiszentgyörgyi, Néppárt által kezdeményezett autonómiatüntetés volt. Büszke vagyok rá, nemcsak mint egyik ötletgazdája az eseménynek. November 24-én közel 5000 ember jelent meg a sepsiszentgyörgyi Szabadság téren, hogy a székelyföldi területi autonómiát követelje.

Az év csalódása: elmaradt a sepsiszentgyörgyi Rockkarácsony. A főzenekar, a Nevergreen énekese kórházba került, így kénytelenek voltak lefújni a teljes erdélyi turnét. Tavasszal jönnek újra.

Ex-Libris díjas az EMI és a CIVEK!

Hét évig vezettem az EMI háromszéki szervezetét, utódom, Mihály István megfontolt, jó elnök lett, aki a megkezdett programokat is sikerrel folytatta és új rendezvényeket, eseményeket is sikerrel megszervezett. A magyar kultúra érdekében tevékenykedő, az értékmegőrzést, hagyományápolást felvállaló, a magyar közösség megmaradása és erősítése mellett elkötelezett civil szervezetek, így az EMI is Ex-Libris díjat kapott október 23-án Sepsiszentgyörgyön.

Együttműködés a Fidelitassal

Együttműködési nyilatkozatot írt alá Tőkés László, az Erdélyi Magyar Néppárt védnöke, Nemes Előd, a szervezet Kovászna megyei elnöke és Oroján Sándor, a Fidelitas alelnöke Sepsiszentgyörgyön. A felek közös nyilatkozatukban hitet tettek a Néppárt szervezete és a Fidelitas szorosabb együttműködése mellett, mert közös felelősséget éreznek az erdélyi fiatalok jövője iránt.

Ahol nagytatám iskolaigazgató volt: az Őszi Termések Napját ünnepeltük Felsőlemhényben

Október 14-én szervezték meg Felsőlemhényben az Őszi Termések Napját. Kiss Erika szervező, lemhényi néppártos tanácsos elmondta, hogy a rendezvény a hagyományoknak és a kulturális eseményeknek biztosított kibontakozási felületet. Annak ellenére, hogy először szervezték meg Őszi Termések Napját, nagy volt az érdeklődés és a közönség együtt ünnepelt a szervezőkkel.

Matricákkal a tudatos vásárlásért

Matricákkal népszerűsítettük a helyi termékeket és ugyancsak üzletekben kiragasztott feliratokkal hangsúlyoztuk a magyar nyelv minél szélesebb körű használatát.
A sárga háromszögben feketével megjelenő Vedd és védd a szentgyörgyit! felirattal arra kívánjuk ráirányítani a figyelmet, hogy a helyi termékek vásárlásával az itteni termelőt, gyártót támogatjuk, munkahelyek megőrzését segítjük, a közösség megerősödését szolgáljuk. A projektért felelős Czirják Zsófia és Siklódi Timea azt is elmondta, hogy a kereskedők nyitottnak mutatkoztak, nem utasították el a matricák kiragasztását. Ahová kikerül az Igen, tessék matrica, ott a vásárló tudja, hogy anyanyelvén szólhat a személyzethez.

Önkormányzati képviselőként először vettem részt tanévnyitó ünnepségen, a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Iskolában. Több száz diák és szülő vett részt az évnyitón. Szeretettel fogadtak, és mint a vezetőtanács tagja a gondokat is feltérképeztük a tanévnyitót követően. Sok munka vár ránk, de eleget teszünk a feladatoknak azért, hogy gyerekeink megfelelő körülmények között tanulhassanak.

Zsűri voltam az Egyetemista Gólyabálon és a II. Városi Gólyabálon is. Öröm volt zsűrizni a II. Városi Gólyabálon, hatalmas volt a hangulat, végül a Mikes Kelemen Líceum gólyái nyerték meg a Székely Olimpiát. Gratula az EMI szervezőcsapatának és Császár Szabolcséknak!

Önkormányzati munka: Októberben az Ifjúsági és sportbizottság tagjaival meglátogattuk a László Ferenc utcai kazánházat, melyet a városi tanács tíz éves szerződéssel az Adrenalin Sportegyesületnek adott társszerződéssel. Részt vettek a látogatáson az egyesület vezetői is, akik az épületben bemutatták terveiket, hogyan alakítanák és újítanák fel a kazánházat, hogy az a sportolás (műfalmászás) céljainak is megfeleljen.

Ezt követően a bizottság tagjai a Jövő utcai kazánházat tekintették meg, ahol jelen voltak az Electrica asztalitenisz sportegyesület képviselői, akik az Adrenalinhoz hasonlóan meg szeretnék kapni társszerződéssel az önkormányzattól a kazánházat egy asztalitenisz-csarnok kialakítására, hiszen a csapat idén feljutott az A osztályba és jobb edzési körülményekre lenne szükségük. Egy modern csarnokban nemzetközi bajnokságokat is lehetne szervezni, hogy Sepsiszentgyörgy házigazdája is lehessen a rangos sporteseményeknek. A kazánház nagyon rossz állapotban van, falainak egy része is hiányzik, de vannak támogatók, akik felkarolták az ügyet és segítik a csapatot.

Megsokasodtak a kóbor kutyák

Tanácsülésen szóvá tettem a kóbor kutyák problémáját. Nyáron egy hét alatt két gyermeket haraptak meg, s a Csíki negyedben már annyi kószál, hogy a gyermekek a szemetet sem tudják levinni, ezért javasoltam, hogy a következő tanácsülésen e témakörben hallgassuk meg a szépmezői kutyamenhely működtetőjét. A kóbor kutyák ügye aggasztó, azok elszaporodtak, agresszívvé váltak.

Csatlós László tanácsostársammal együtt a kutyamenhely felügyeletével bízott meg a tanács, kilátogattunk a menhelyre, ahol mintegy 120 ebet őriznek. Többre is lenne lehetőség, de mint minden, ez is pénz kérdése.

(1 szavazat: 5.00 / 5)