Magyar Állampolgárok Klubja

2013. 01. 10. - 2,988 olvasás - Hírek, ,

Magyar állampolgárok klubja Sepsiszentgyörgyön

Amikor gyermekeinknek javasoljuk, hogy éljenek a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségével, mondjuk el nekik, érdemes magyarnak lenni, valamint azt, hogy megmaradásunkért mindannyiunknak tenniük kell, nem lehetünk közömbösek a jövőnk iránt – összegezhető Éhn József, a Társaság a Kárpát-Medence Magyarságáért Egyesület elnökének felszólalása, mely szombaton hangzott el a Magyar Állampolgárok Klubjának sepsiszentgyörgyi alapító rendezvényén.

Marosvásárhely, Nagyvárad, Szé­kelyudvarhely, Gyergyószent­miklós után Sepsiszentgyörgyön is megalakult a Magyar Állampolgárok Klubja. A klub tervei között szerepel olyan tematikus találkozók szervezése, amelyeken az adott téma szakértői tájékoztatják az érdeklődőket elsősorban a magyar állampolgárságból fakadó jogokról, például a magyarországi parlamenti választásokon való részvétel lehetőségéről, társadalombiztosítási jogosultságokról, de kilátásba helyeztek kulturális rendezvényeket is – ismertette Nemes Előd, a 2010 decemberében megnyílt sepsiszentgyörgyi Demokrácia Központ korábbi vezetője a Kolcza vendéglőben tartott alapító találkozón, amelyen száznál valamivel többen vettek részt.
Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete felolvasott üzenetében elhangzott: a kettős állampolgárság összetartozásunk újabb záloga és lehetősége annak, hogy együtt őrizzük az országhoz való hűséget.
Éhn József vázolta a Társaság a Kárpát-Medence Magyarságáért Egye­sület létrejöttének okát, nevesen a 2004. december 5-i, kettős állampolgárságért tartott sikertelen magyarországi népszavazást, amelyről azt mondta: az eredmény nem magyarázat nélküli, a tudatosság hiányából fakad, amiért a kommunista rezsim a felelős, és mert nem lehetett beletörődni az ötmillió nem szavazatba, cselekedni kellett és kell, ha azt akarjuk, hogy megmaradjunk.
A szervezők oklevéllel köszöntötték a legidősebb visszahonosítottakat, köztük a kilencvenhárom éves Farkas Irént, aki harmadszor lett magyar állampolgár (oklevelét lánya vette át).

Fekete Réka, Háromszék, 2012. december 11., kedd

YouTube előnézeti kép

Magyar Állampolgárok Klubja Sepsiszentgyörgyön

.

Sepsiszentgyörgyön megalakult a Magyar állampolgárok klubja, amely más települések példáját követve azért jött létre, hogy közösséggé formálja a visszahonosítottak körét.

– Havi rendszerességgel magyarországi előadókat hívunk meg, hogy ismertessék a magyar állampolgársággal járó szavazójog technikai részleteit, vagy azt, hogy milyen körülmények között lehet igénybe venni a magyar társadalombiztosítás szolgáltatásait – mondta Nemes Előd.

Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete levélben üdvözölte sepsiszéki honfitársait. „Magyarország immár az önöké is, s hivatalos papírjuk is van róla. Nem mintha kellene ehhez papír – de kell az a hivatalos kapcsolat is, amelyet ez megpecsétel” – írja, egyebek mellett, a levélben. Éhn József, a Társaság a Kárpát-medencei Magyarságért közhasznú civil szervezet elnöke az elszakított nemzetrészek kötelékeinek újrafűzéséről beszélt, és cáfolta azt a tézist, miszerint a magyar állampolgárság megkönnyíti a kitelepedést.

– Aki el akart menni, 2010 előtt elment. A számok azt mutatják, hogy amióta a határon túli magyarok könnyített eljárással vehetik fel a magyar állampolgárságot, az áttelepedők száma csökkent – állítja Éhn.

– Drága édesapám két világháborút harcolt végig. Az elsőben még fiatal levente volt, a másodikban 50 évesen, önként jelentkezett a frontra. Mezítláb, rongyosan, tetvesen érkezett haza, ruháját el kellett égetnünk. Azért vettem fel az állampolgárságot, hogy átvihessem neki a túlvilágra a papírt, és megmutassam: örökségét továbbvittem – meséli kissé meghatottan Pichler Béla, az éppen 80 éves „többszörös” magyar állampolgár.

Erdély András, Székely Hírmondó 10/12/2012

(1 szavazat: 5.00 / 5)