Magyar állampolgárság igénylése

2013. 01. 09. - 5,504 olvasás - Hírek,

.

.

.

“Esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. A Magyar Köztársaságnak hű állampolgára leszek. Alkotmányát és törvényeit tiszteletben tartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom. Isten engem úgy segéljen.”

.

.

.

.

Magyar állampolgárság igénylése

.

RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet

RO-520009 Sepsiszentgyörgy

Martinovics Ignác utca 2. szám

Kovászna megye
Tel/Fax: 0267-352552, 0747776430
.

Húszezer magyar állampolgár Háromszéken

Két év után sem csökken a háromszékiek érdeklődése a magyar állampolgárság iránt, mondta el a Sláger Rádió érdeklődésére Nemes Előd. Sepsiszentgyörgyön a legmagasabb az érdeklődés, itt két év alatt 10.500-, Kézdivásárhelyen 4500-, Kovásznán 1300-, Baróton pedig 1350 személynek készítették el az állampolgársági dossziét.

A háromszékiek többsége a csíkszeredai konzulátuson nyújtja be kérését. Ott újabb ügyfélfogadó ablakokat nyitottak, így ma már a dosszié összeállítása után egy hétre tudnak időpontot adni a kérések leadására, mondta az ügyvezető, aki szerint az állampolgársági kérések elbírálása átlag fél éven belül megtörténik.
Háromszéken eddig mintegy 20.000 személy nyújtotta be igénylését, és háromnegyedük már letette az állampolgársági esküt, mondta Nemes Előd, aki arra hívta fel az érdeklődők figyelmét, hogy ha 2014-ben szavazni szeretnének a magyarországi parlamenti választásokon, legkésőbb idén szeptember, októberig adják le állampolgársági kéréseiket.
(Sláger Rádió / Kovács Zsolt)
.

Büszke magyar állampolgárok eskütétel után

.
.

REGISZTRÁLNI KELL

.
Alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését a magyar alkotmánybíróság előzetes normakontrollja. Így a magyarországi lakhellyel rendelkezőkre nem vonatkozik a regisztrációs kötelezettség, a határon túl élő magyar polgárokra azonban igen.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárnak, aki élni kíván magyarországi választójogával, egy központi névjegyzékbe kell felvetetnie magát. Bár a folyamat még nem indult be, Nemes Előd arra hívta fel a figyelmet, hogy csak azok szavazhatnak majd, akik nemcsak kérték, hanem meg is kapták a magyar állampolgárságot, és letették az esküt.

– Figyelembe kell venni, hogy a magyar állampolgárságot körülbelül fél évvel a kérés leadása után lehet megkapni. Igaz ugyan, hogy miután a csíkszeredai konzulátus megduplázta fogadó kapacitását, az összeállított iratcsomót akár néhány napon belül is le lehet adni, ám a dokumentumok feldolgozása körülbelül hat hónapot vesz igénybe – magyarázta Nemes Előd.

Ebből most már nem lehet „megspórolni” semmit, akkor sem, ha egy magyarországi helyszínen adjuk be a kérést, hiszen a feldolgozás ugyanott történik.

– Annak tehát, aki élni kíván választójogával, legkésőbb nyár végéig le kell adnia kérését, másképp előfordulhat, hogy nem teszi le az állampolgári esküjét a választások előtt – véli Nemes Előd.

Az irodavezető szerint a választói névjegyzékbe való feliratkozás mozgósító erővel hat majd, mert emlékezteti a romániai magyarokat arra, hogy eleget tegyenek magyar állampolgári kötelezettségüknek. Romániában eddig több mint 200 ezren kértek magyar állampolgárságot.

Erdély András, Székely Hírmondó 08/01/2013

Magyar állampolgárok klubja Sepsiszentgyörgyön

 

Sepsiszentgyörgyön megalakult a Magyar állampolgárok klubja, amely más települések példáját követve azért jött létre, hogy közösséggé formálja a visszahonosítottak körét.

– Havi rendszerességgel magyarországi előadókat hívunk meg, hogy ismertessék a magyar állampolgársággal járó szavazójog technikai részleteit, vagy azt, hogy milyen körülmények között lehet igénybe venni a magyar társadalombiztosítás szolgáltatásait – mondta Nemes Előd.

Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete levélben üdvözölte sepsiszéki honfitársait. „Magyarország immár az önöké is, s hivatalos papírjuk is van róla. Nem mintha kellene ehhez papír – de kell az a hivatalos kapcsolat is, amelyet ez megpecsétel” – írja, egyebek mellett, a levélben. Éhn József, a Társaság a Kárpát-medencei Magyarságért közhasznú civil szervezet elnöke az elszakított nemzetrészek kötelékeinek újrafűzéséről beszélt, és cáfolta azt a tézist, miszerint a magyar állampolgárság megkönnyíti a kitelepedést.

– Aki el akart menni, 2010 előtt elment. A számok azt mutatják, hogy amióta a határon túli magyarok könnyített eljárással vehetik fel a magyar állampolgárságot, az áttelepedők száma csökkent – állítja Éhn.

– Drága édesapám két világháborút harcolt végig. Az elsőben még fiatal levente volt, a másodikban 50 évesen, önként jelentkezett a frontra. Mezítláb, rongyosan, tetvesen érkezett haza, ruháját el kellett égetnünk. Azért vettem fel az állampolgárságot, hogy átvihessem neki a túlvilágra a papírt, és megmutassam: örökségét továbbvittem – meséli kissé meghatottan Pichler Béla, az éppen 80 éves „többszörös” magyar állampolgár.

Erdély András, Székely Hírmondó 10/12/2012

.

A családom is letette a magyar állampolgársági esküt

.

A hétezredik iratcsomó

A hétezredik, magyar állampolgárságot kérelmező háromszéki iratcsomóját állították össze szerda délután a sepsiszentgyörgyi Demokrácia Központ munkatársai. Ez alkalomból Nemes Előd virágcsokrot és oklevelet nyújtott át az igénylőnek, Tamás Tünde kétgyermekes, megyeszékhelyi édesanyának. Kiderült, a család 9 éves gyermeke, Nóra szívrendellenességgel született, így folyamatos anyaországi kezelésre szorul, az őket támogatni szándékozók a 0757.990.358-as telefonszámon léphetnek velük kapcsolatba.

Székely Hírmondó – 18/05/2012

.

 

 

(0 szavazat)