A sportért, az ifjúságért – interjú Nemes Előd tanácsossal

2013. 01. 09. - 1,145 olvasás - Interjúk,
Nemes Előd idén június óta tagja a sepsiszentgyörgyi helyi tanácsnak. A fiatal, 32 éves, kézdivásárhelyi származású politikus előtt nem ismeretlen a közéleti szerepvállalás, korábban több civil szervezetben is aktívan részt vett, illetve töltött be vezetői tisztséget.

– Milyen képesítéssel indult neki a felnőttkornak?
– Az általánost a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc-iskolában jártam, a Székely Mikó Kollégiumban érettségiztem. Két felsőfokú végzettségem van, földrajz-német, valamint közigazgatás, és tanügyi menedzs­mentből mesteriztem is. Kolozsvárról hazatérve tanárként kezdtem dolgozni, hiszen a szüleim, nagyszüleim is tanítók, tanárok voltak, anyai nagyapám, Magyari Pál Felsőlemhényben volt iskolaigazgató.
– Milyen civil szervezeteknél tevékenykedett?
– A munka mellett kezdtem el a civil szervezeti munkát, barátaimmal megalapítottuk az EMI (Erdélyi Magyar Ifjak) sepsiszentgyörgyi szervezetét, ennek hét évig voltam elnöke, később pedig a CIVEK-et (Civilek Háromszékért Szövetség) hoztuk létre, melynek közel ötven civil szervezet a tagja, de Kovászna Megye Diákönkormányzatának is a koordinátora voltam négy évig.
– Mit szeretne elérni a négyéves mandátuma alatt?
– Az EMI vezetőjeként sok közösségépítő rendezvényt indítottunk útjára, a fiatalok szülőföld iránti szeretetét próbáltuk erősíteni, ne vándoroljanak el, hanem itthon próbáljanak tevékenykedni és a közösség javára válni. Közel háromszáz fiatallal dolgoztam együtt az elmúlt nyolc évben, sokat lehet változtatni az életszemléletükön. A Néppárt önkormányzati képviselőjeként is azt tűztem ki célul, hogy amit civilként már nem tudtam megvalósítani, azt önkormányzati eszközökkel érjem el. Segítsek a lakókon, fejlesszük a várost és tegyük vonzóvá. Jelenleg az Ifjúsági és Sportbizottság elnöke vagyok, ki kell használjuk a lepusztult kazánházakat, hogy ifjúsági és sportegyesületek kapjanak bennük helyet, növelni kell a pályázati pénzkeretet, mert meggyőződésem, hogy a több mint száz aktív egyesület jelentősen hozzájárul a pezsgő élethez városunkban.

Lévai Barna, Székely Hírmondó, 23/11/2012

(1 szavazat: 5.00 / 5)