Önkormányzati munka – mi történik a sepsiszentgyörgyi tanácsban?

2012. 11. 22. - 5,087 olvasás - Hírek,


.

Ne pofázzanak a Nemecsek Ernők 

Nemtetszésének adott hangot a sepsiszentgyörgyi helyi tanács tegnapi ülésén Rodica Pîrvan, a testület egyik szociáldemokrata képvselője, amiért nemcsak hogy kitüntették az ingázási költségeik elmaradásáért tüntető diákokat, de a Nemecsek Ernő- és a Pál utcai fiúk-oklevelek átadására a városháza dísztermét használták.

Meglátása szerint a jogaikért kiálló iskolásokat manipulálták, tüntetéssorozatukat Nemes Előd önző politikai célokra használja fel, úgy véli, a gyerekek neveléséhez az ilyesfajta utcára vonulásoknak semmi közük, s hogy végül elkezdett fizetni a tanügyminisztérium, annak sincs köze a diákok akcióihoz. Sőt, még a szavazói korhatár csökkentését is felhozta, mert hogy jön ahhoz „a nevét is alig tudó tizenhat éves gyermek”, hogy döntsön fontos dolgokról.

Felvetésével nem értett egyet senki a testületből, a román frakció más képviselője is ellentmondva neki. Nemes Előd emlékeztette a Constantin Brâncuşi-iskola igazgatónőjét, ő is utcára vitte diákjait, a Lósy Schmidt Ede-emléktábla 2004 novemberi avatásán az „elmagyarosítás” félelmét ültetve el bennük. Hozzátette, azért kellett az Erdélyi Magyar Ifjak támogatásával a tüntetéssorozatot megszervezniük a diákoknak, mert épp az illetékesek, azaz az iskolaigazgatók nem tudták megoldani az elmaradt ingázási támogatások kifizetését.

Antal Árpád polgármester felhívta a figyelmet, nem kellett volna tüntetniük a középiskolásoknak, ha a mindenkori kor­mányok teljesítik kötelezettségeiket, és bizony, van összefüggés a háromszéki diákok kiállása és a kifizetések elkezdése között. A városvezető szerint a gyerekek nevelésében igenis, fontos az, hogy megtanuljanak kiállni jogaikért, demokratikus és törvényes eszközökkel megnyilvánulva. Bálint József is kifogásolta a mindenki üljön csendben ma­gatartás pártolását, szerinte sem úgy kell nevelni a fiatalokat, hogy hallgassanak, hanem hogy jogaikért harcoljanak, és felrótta az iskolaigaz­gatóknak, tanfelügyelőségnek, miért nem biztatták a diákokat hamarabb erre. Mădălin Guruianu pedig a szavazói korhatár csökkentésének fontossága mellett érvelve elmondta, nincs is oly messze az az idő, amikor a tizenhat évesek is urnákhoz járulhatnak, a diákok tüntetését maga is szükségesnek nevezte.

 

Kézdivásárhelyen is díjazták a diákokat

Tegnap délután Kézdivásárhelyen is díjazták a diáksztrájkban részt vevő, kiemelkedő teljesítményt nyújt bátor diákokat, osztályokat és szervezeteket. Réti Csaba, a kézdivásárhelyi EMI tagja részletet olvasott fel A Pál utcai fiúk című regényből, majd a jutalmazás következett. A zabolai, torjai és kézdivásárhelyi EMI-csapatok, a Nagy Mózes Elméleti Líceum X. C és X. D osztálya, az ötletgazda, Kovács Minka Anita torjai EMI-s, Bálint Zsuzsa torjai EMI-elnök, Bíró Beáta zabolai diák, Opra Réka kővári tanuló részesült elismerésben. A díjakat Nemes Előd, volt EMI-elnök, sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő és Ilyés Botond kézdivásárhelyi tanácstag adta át.

Váry O. Péter, Iochom István – 2013. június 21

.

.

Önkormányzati elismerés a diáktüntetőknek

Kitüntetéseket vehették át szerda délután azok a háromszéki diákok és szervezetek, aki e hónap elején utcára vonultak a megyeszékhelyen, elmaradt bérletpénzük törlesztését követelve.

A kitüntetés adományozásának ötlete a sepsiszentgyörgyi városi közgyűlés ifjúsági és sportbizottságának elnökétől, Nemes Elődtől származott, aki úgy véli, nemcsak a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő ifjakat kell díjazni, hanem azokat is, akik példamutató bátorsággal képesek kiállni a közösségi jogokért. A Nemecsek Ernő-díjat a tiltakozás során legbátrabbnak bizonyuló diákok vehették át egyénileg, míg a Pál utcai fiúk elnevezést viselő kitüntetést a szervezetek.

Az EMNP városi tanácstagja méltató beszédében kiemelte, nem mindennapi teljesítményt tudhatnak magukénak a jelenlévők, hiszen hiányzásokat, a médiájuk romlásának lehetőségét, a rendőri megfélemlítéseket is vállalva álltak ki jogaikért, sőt kiharcolták, hogy a szaktárca elkezdje törleszteni a nyolc hónapos elmaradást. Az ünnepségen a szervezők néhány televízió által a megmozdulásokról készült híranyagot is levetítettek. A diákok kiállását Kelemen Szilárd, az RMDSZ-frakció részéről is méltatta, illetve a Magyar Polgári Párt egyetlen tanácstagja, Bálint József is tiszteletét tette az ünnepségen.

Nemes Előd ugyanakkor emlékeztette a jelenlévőket, hogy a harcnak még nincs vége, hiszen a minisztérium egyelőre csak a tartozás egynegyedét – országos szinten mintegy húszmillió eurót – rendezte. Az önkormányzati képviselő ismertette Remus Pricopie oktatási miniszter válaszát is. A dokumentumban a szaktárca vezetője elismeri, hogy eljutott hozzájuk a diákok által összeállított, összesen több mint háromezer aláírást tartalmazó panaszlevél, de a több millió eurós tartozásokért a szállítási vállalatokat teszik felelőssé, amelyek esetenként monopólium helyzetükkel visszaélve jelentősen megdrágították a bérleteket. Nemes szerint ez sovány vigasz, és a szaktárca tehetetlenségére utal, hogy nem tudták rendezni a helyzetet. A tanácstag ugyanakkor csak részmegoldásnak tekinti, hogy a minisztérium nyolcszáz iskolabusz vásárlását tervezik, ugyanis ezek a járművek a városi tanintézetek diákjai számára nem hoznak áttörést, hiszen sok iskola diákjait esetenként száz kilométeres körzetből kell „összeszedni”.

A Nemecsek Ernő-díjat 39 diák, míg a Pál utcai fiúk kitüntetést az Erdélyi Magyar Ifjak sepsiszentgyörgyi, sepsibesenyői, nagyborosnyói, csíkszentmihályi és kovásznai szervezete, a Plugor Sándor Művészeti Líceum IX. és XI. B osztálya, a Kós Károly Iskolaközpont IX. B osztálya, a Berde Áron-iskola diáktanácsa, valamint a Mihai Viteazul Főgimnázium tanulói vehették át. Az önkormányzati képviselő reményei szerint hagyományteremtő ereje lesz a mostani kezdeményezésnek.

Nemes továbbá felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a szaktárca nem törleszti a tetemes hátralékot, a diákok ősszel újból tiltakozásokhoz folyamodnak. Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő a Székelyhon.ro érdeklődésére elmondta, hogy a diákok tiltakozása nyomán törlesztett összeg kiutalását követően az általa vezetett intézmény semmilyen jelzést nem kapott a minisztériumtól. A szakember szerint a szaktárca most forráskeresésben van, hiszen igen tekintélyes összegről van szó. Háromszéken összesen 800 ezer lejnyi elmaradást kell még rendezniük, de hogy erre mikor kerülhet sor, még nem tudni.

Kitüntették a tüntetőket

.

Csatát igen, háborút még nem nyertünk – mondta tegnap Nemes Előd, az Erdélyi Magyar Ifjak háromszéki szervezetének korábbi elnöke, Sepsiszentgyörgy tanácsa sport- és ifjúsági bizottságának jelenlegi vezetője tegnap a helyi polgármesteri hivatal gyűléstermében, ahol azokat a diákokat tüntették ki, akik az elmúlt hetekben a hét hónapja elmaradó ingázási költségek visszafizetéséért több tiltakozó akciót szerveztek.
Köszönhetően az ország legkisebb megyéjében indított tiltakozásoknak, mára több tízezer diák megkapta az elmúlt hónapok ingázási költségei egyharmadát, és az oktatási miniszter ígéri, közelebbről folyósítják a hátramaradt összeget is. A több mint kétezer háromszéki ingázó középiskolásnak 2,2 millió euróval tartozó szaktárca az elmaradt összegek alig egyharmadát utalta át eddig az iskoláknak, emiatt a diákok – az EMI támogatásával – kitartanak a végsőkig, ha kell, a vakációban is őrt állnak az érintett hivatalok előtt – mondták többen a tiltakozó akciósorozat szervezői közül, akik soraiban mindvégig ott volt szószólóként a csíkszentmihályi Szakáli Zalán, a Plugor Sándor Művészeti Lí­ceum bentlakó diákja is, akinek törvény szerint járó hét végi utazási költségeit éppúgy nem téríti meg az állam, mint az ingázók bérleti díját.
A tiltakozások szervezői közül többen Nemecsek Er­nő-oklevelet kaptak, a csoportban tüntetők, osztályok Pál utcai fiúk elnevezésű oklevelet vettek át Nemes Előd önkormányzati képviselőtől. Egy diák szlovéniai jutalomkirándulást kapott, egy tanuló a Tusványosra, egy másik az EMI-táborba mehet ingyen a szervezők jóvoltából.
.
Háromszék, 2013. június 20.
.

Elevii care au condus protestele pentru banii de navetă, premiaţi de municipalitate

Consiliul Local Sfântu Gheorghe va oferi diplome şi cărţi primilor 35 de elevi care au iniţiat protestele

Aproximativ 100 de elevi din judeţul Covasna care au iniţiat şi au condus acţiunile de protest pentru decontarea abonamentelor pentru navetă vor fi premiaţi de către consiliile locale, primii 35 urmând să primească, miercuri, diplome şi cărţi din partea autorităţilor locale din Sfântu Gheorghe.

Preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport din cadrul Consiliului Local Sfântu Gheorghe, Nemes Előd, a declarat că elevii din judeţul Covasna care au iniţiat şi au condus acţiunile de protest pentru decontarea banilor de navetă vor fi premiaţi de către consiliile locale pentru implicarea lor în acţiuni comunitare.

„În opinia mea, nu trebuie premiaţi doar acei elevi care au obţinut rezultate bune la învăţătură, ci şi cei care se implică în acţiuni în interesul comunităţii. Or, ca rezultat al protestelor organizate de elevii din judeţul Covasna, observăm că Ministerul Educaţiei a început să deconteze banii pentru navetă”, a subliniat consilierul local.

Nemes Előd a afirmat că, în total, aproape o sută de elevi din oraşele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna vor fi premiaţi, ca semn de apreciere şi recunoştinţă pentru această performanţă. Primii 35 dintre aceştia vor primi diplome şi cărţi miercuri, în sala de şedinţe a Consiliului Local Sfântu Gheorghe.

„Datorită acţiunilor de protest ale elevilor din judeţul Covasna, peste 200.000 de elevi din ţară şi-au primit banii pentru navetă, aproximativ 20 de milioane de euro fiind deja plătiţi”, a mai spus Nemes Előd.

El a mai precizat că Ministerul Educaţiei a decontat doar o parte din datorii, drept urmare, după vacanţă, elevii vor relua acţiunile de protest, dacă până atunci nu se vor plăti integral sumele restante.

Peste 2.000 de elevi de la 15 licee din judeţul Covasna au intrat în grevă japoneză, în 21 mai, întrucât Ministerul Educaţiei nu le mai decontase de şapte luni banii pentru abonamentele pentru navetă. În judeţul Covasna fac zilnic naveta 2.699 de liceeni care locuiesc în mediul rural.

 

Elevii din Covasna care au condus protestele pentru recuperarea banilor de navetă vor fi premiaţi

Elevii din judeţul Covasna care au iniţiat şi condus acţiunile de protest pentru recuperarea banilor de navetă nedecontaţi de Ministerul Educaţiei Naţionale vor fi premiaţi miercuri de Consiliul local municipal Sfântu Gheorghe. Iniţiativa aparţine consilierului Nemes Elod (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania), preşedintele Comisiei de tineret şi sport, care i-a susţinut pe elevi pe tot parcursul protestelor.
Nemes Elod a declarat marţi că, în opinia sa, nu doar notele la învăţătură contează şi trebuie punctate, ci şi atitudinea şi implicarea în acţiuni de interes comunitar.

“Ca rezultat al grevei, al perseverenţei şi al muncii depuse de aceşti elevi, Ministerul Educaţiei a început să restituie banii pentru navetă. Datorită faptului că tinerii curajoşi din judeţul nostru au hotărât să lupte pentru drepturile lor, peste 200.000 de elevi din ţară şi-au primit banii pentru navetă, iar aproximativ 20 de milioane de euro au fost deja plătiţi. Ca semn de apreciere pentru performanţele remarcabile vrem să acordăm câte un premiu elevilor curajoşi, claselor şi asociaţiilor care au luat parte la grevă”, a declarat Nemes Elod. Potrivit acestuia, în total vor fi premiaţi aproape o sută de elevi din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna, care vor primi diplome şi cărţi. Unii dintre ei vor fi premiaţi miercuri, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în sala de şedinţe a Consiliului local Sfântu Gheorghe, iar ceilalţi, în toamnă, la începutul viitorului an şcolar.

Nemes Elod a subliniat că Ministerul Educaţiei a decontat doar o parte din banii de navetă, prin urmare, după vacanţă elevii vor relua acţiunile de protest dacă în perioada verii nu-şi vor recupera integral sumele restante. “Am câştigat doar o luptă, nu şi războiul, dar dacă nu se rezolvă, în toamnă protestele vor continua”, a spus Nemes Elod.

Elevii au început protestele în luna mai, nemulţumiţi că Ministerul Educaţiei nu le decontase banii de navetă de aproape opt luni. Aceştia au strâns semnături, au trimis petiţii, au organizat greve japoneze timp de aproape o săptămână şi falsh-moburi în faţa mai multor licee din judeţ, iar protestele au culminat cu un marş şi miting în faţa Inspectoratului Şcolar din Sfântu Gheorghe.

În urma protestelor, demarate la iniţiativa Asociaţiei tinerilor maghiari din judeţul Covasna, Ministerul Educaţiei a deblocat o parte dintre banii pentru naveta elevilor, cu promisiunea că va achita integral sumele restante.

AGERPRES

Közvélemény-kutatás a föld alatti parkolóról

.

Sok olyan lakossági visszajelzés érkezik az Erdélyi Magyar Néppárt sepsiszentgyörgyi szervezetéhez, amely­ben megkérdőjelezik a városközpontba tervezett föld alatti parkoló célszerűségét.
Éppen ezért az alakulat megyeszékhelyi szervezete a párttagok bevonásával közvélemény-kutatást kezdeményez, amelyben kikéri a polgárok véleményét a beruházásról – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Nemes Előd, az EMNP megyei elnöke, városi tanácstag. Mint mondta, 500 kérdőív segítségével próbálják felmérni a közösség véleményét a beruházás időszerűségéről. Hangsúlyozta: nem akadályozni kívánják a fejlődést, de alakítani kívánják a projektet a városlakók óhajai szerint, hiszen sokan attól tartanak, a tervezett mélygarázs miatt máshonnan vonják el a pénzt, különösen sok a lakótelepekről érkező panasz. A felmérést március folyamán lebonyolítják, eredményeket a hónap végére ígérnek. (2013. március 8. )
.
Sepsiszentgyörgy: „elmélyült” vita a medenceméretről

Átfogó közvélemény-kutatást végeznek Sepsiszentgyörgyön arról, hogy milyen mély legyen a felújítás alatt levő strand nagymedencéje. Nemes Előd, a közgyűlés ifjúsági és sportbizottságának EMNP-s elnöke Facebook-oldalán is kikérte a szentgyörgyiek véleményét, hogy 2,5 méter vagy csak 1,5 méter mély legyen a nagymedence, illetve hogy milyen álláspontot képviseljen a bizottság ülésén, azonban a végleges döntést elhalasztották, és átfogó közvélemény-kutatás eredménye alapján határoznak.

Újratervezés. Még nem tudni, milyen mély lesz az élménypark melletti nagymedence

Nemes Előd csütörtökön a Krónika megkeresésére elmondta, mind a két változatnak vannak előnyei és hátrányai. „A 2,5 méteres mélység azért jó, mert a versenyekre készülő úszóknak is lehetőséget biztosít, ám rossz, mert a szélesebb közönség a nagy mélység miatt kevésbé tudja majd használni, hiszen nem mindenki tud jól úszni. Van még három kisebb medence is, de félő, hogy ezek igen zsúfoltak lesznek” – fogalmazott az önkormányzati képviselő, aki szerint eközben az 1,5 méteres mélység azért jó, mert a széles közönség, gyerekek és szülők is használhatják a nagymedencét, viszont rossz, mert a város nem tud úszóbajnokokat kinevelni, és kevesebb esély van hosszú távon országos, nemzetközi, olimpiai érmek megszerzésére.
Nemes Előd emlékeztetett, a fedett uszoda nagymedencéje egy kivitelezői baki miatt négy centiméterrel kisebb, mint a szabvány, ezért nem alkalmas versenyek megszervezésére.
Amint arról beszámoltunk, az elmúlt nyáron strand nélkül maradtak a sepsiszentgyörgyiek, mivel a kivitelező megkésett a felújítással. A késlekedésnek több oka is volt: az önkormányzat lakossági kérésre megváltoztatta a terveket, ám a sietség miatt nem akartak engedni a minőségi elvárásokból. A városi képviselő-testület egyébként tavalyelőtt internetes szavazás alapján döntötte el, hogy nem a nagymedencét újítják fel, hanem élményfürdővé alakítják át a strandot.

Később viszont mégis egyre többen javasolták, hogy az élményfürdő mellett a nagymedencét továbbra is tartsák fenn az úszni vágyók számára, ezért ismételten módosították a terveket. A munkálatok közben javában zajlanak, az élményelemeket már megépítették, csúszdák, zubogók, sodrófolyosó, játszótér és homokozó várja majd a strandolókat. A tervek szerint ugyanakkor a nagymedence műanyag borítást kap, amely jobban bírja a rideg székelyföldi telet, mint a jelenlegi mozaik.

Bíró Blanka, Krónika, 2013.01.04

.

Romokból sportközpontok

.

Komoly munka előtt áll az Adrenalin SE és az Electrica SK, kazánházakból építhetnek sportközpontot maguknak. Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsának Ifjúsági és Sportbizottsága tízéves társszerződést írt alá az Adrenalin SE vezetőségével, amelynek értelmében az egyesület a László Ferenc utcában található régi kazánház épületét műfalmászásra alkalmas térré alakíthatja át.

A bizottság tagjai a Jövő utcában található kazánházat is meglátogatták, ahol jelen voltak az Electrica asztalitenisz-klub képviselői is, akik az Adrenalinhoz hasonlóan társszerződéssel szeretnének kapni az önkormányzattól kazánházat egy asztalitenisz-csarnok kialakítására, hiszen a csapat idén feljutott az A-osztályba, és jobb edzési körülményekre lenne szükségük.
– Egy modern csarnokban akár nemzetközi bajnokságokat is lehetne szervezni, Sepsiszentgyörgy rangos sportesemények házigazdája lehetne. A kazánház nagyon rossz állapotban van, falainak egy része is hiányzik, de vannak támogatók, akik felkarolták az ügyet, és segítik a csapatot – nyilatkozta Nemes Előd, a bizottság elnöke.

Székely Emőke (Székely Hírmondó), Fotó: Ürmösi Levente Mihály

Iskolalátogatás – 2012 október 16

Székely Mikó Kollégium (I-XII): 1249 diák látogatja az iskolát, melynek vadonatúj, 400 férőhelyes konferenciaterme, új sportterme és új sportpályája a van, most parkosítják az iskola udvarát. Egy épületben működnek a Református Kollégiummal, de jó a viszony a két iskola között.

Református Kollégium (V-XII): 314 diák látogatja a Refit, a középiskolában két párhuzamos osztály van, de vannak gimnáziumi osztályok is és idén elindult az előkészítő osztály is.

Mikes Kelemen Líceum (I-XII): 1153 diákja van az iskolának, itt más a légkör, felszabadultabb, mint a Mikóban, ebben különbözik a két iskola. Az érettségin 78%, pótérettségivel együtt 90%-os átmenési arány volt. Működik a sulirádió, elkészült az új sportpálya is a tanács jóvoltából.

Kós Károly Iskolaközpont (IX-XIII): 600 diákkal kezdte az idei tanévet a Kós (ebből 582 magyar), a legnagyobb alapterületű szentgyörgyi iskola, 5 épülete van. A tornaterem tetőzetét a tanács segítségével nemrég cserélték, a főépület felújítása fokozatosan zajlik, kicserélték az ablakokat. A modern, felújított konferenciaterem az egyik büszkesége az iskolának.

Mihály Vitéz Kollégium (I-XII és tanítóképző): a román középiskolát 1165 diák látogatja. A bentlakás régi, 25 éve nem volt felújítás. Idéntől bevezették az egyenruhát, nagyon elegánsak benne a diákok. A főépület valamikor Református Tanítóképző volt.

Constantin Brancusi Iskolaközpont (IX-XIII): 485 diák látogatja a román szakközépiskolát. A bentlakást és a konyhát nemrég újították fel, rendezett az udvar is. Az osztálytermekben mindenhol román zászló, az udvaron is felhúzva, még két kopjafa is piros-sárga-kékre van mázolva. A könyvtárnak tízezer kötete van. Mindkét román iskolában van ortodox kápolna is. Idéntől egyenruhában járnak a diákok, az aligazgató szerint ettől fegyelmezettebbek is lettek.

Néri Szent Fülöp Iskola: (I-VIII): az Őrkő negyedben található roma iskolában az óvodásokkal együtt 476-an tanulnak. Az oktatás magyar nyelven zajlik. A körülmények jók és egy pályázattal átalakított kazánház is bővítette az iskola rendelkezésére álló felületet. Az iskolának köszönhetően az elmúlt húsz évben nagyot csökkent az analfabetizmus az Őrkő negyedben, ahol 1700 roma él. Az iskolát látogatva eszembe jutottak szeretett tanáraink, akik a Mikóban és itt is is tanítottak: Márkus András és Koczka Ágnes.

Csipike Óvoda: központi, népszerű óvoda 6 magyar és 4 román csoporttal. Most épül a tanács jóvoltából még három tanterem, év végére várhatóan elkészül.

Tanévnyitó a Nicolae Colan Iskolában

Önkormányzati képviselőként először vettem részt tanévnyitó ünnepségen, a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Iskolában képviseltem az önkormányzatot. Több száz diák és szülő vett részt az évnyitón.
Évek óta veszek részt iskolakezdésen tanárként, de ez a mai felemelő érzés volt. Szeretettel fogadtak, és mint a vezetőtanács tagja a gondokat is feltérképeztük a tanévnyitót követően. Sok munka vár ránk, de eleget teszünk a feladatoknak azért, hogy gyerekeink megfelelő körülmények között tanulhassanak.

 

Többen Sebastian Marina felelősségre vonását kezdeményezik

 

Sokaknál kiütötte a biztosítékot Sebastian Marina bejegyzése a facebook közösségi portálon. A közpénzből fenntartott Andrei Mureşanu Színház színésze a jó anyjába küldött mindenkit, aki nem voksolt a népszavazáson. És ez a legkevesebb: a vulgáris, alpári szavakat használó hozzászólásnak nincs egyetlen olyan mondata, amely elbírná a nyomdafestéket.

Az intézmény igazgatóját, Horaţiu Mihaiut meglepte színészének kirohanása.
– Nehogy már én ellenezzem a szólásszabadságot! De ha még egy pillanatnyi felindulásból tett gyerekes dolog volt is, akkor sem megengedett, hogy egy tanult ember ilyen hangnemben nyilvánuljon meg – jelentette ki.
Bár Marina azt állítja, nem feltétlen a magyarokhoz szólt, Orbán Viktort („egy idegen miniszterelnök”) és Tőkés Lászlót („egy skizofrén pap”) is belekeverte minősíthetetlen stílusú írásába. A levél valószínűleg azután kapott nagyobb nyilvánosságot, hogy Nemes Előd átvette a magyarellenesseg.blogspot.com oldalról, és megosztotta saját facebook-oldalán.
– Bár értékelendő, hogy megbánta, és többször bocsánatot kért, valamilyen következménye kellene legyen egy ilyen sértő hangnemű állásfoglalásnak – mondta el lapunknak az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki elnöke. – Tette annál is inkább felháborító, mert a város egyik vezető értelmiségéről van szó, akinek nem így kellene példát mutatnia a fiataloknak – hangsúlyozta Nemes. A közfelháborodást látva, Marina törölte bejegyzését, és elnézést kért a hangnemért. Mint állítja, apja és felesége magyar, tehát szó sem lehet arról, hogy ő a helyi többséget sértegetni akarta volna. „Mindössze” felháborította, hogy milyen sokan nem éltek a népszavazás demokratikus eszközével. A hangnem egy kicsit talán kemény volt, de egy állásfoglalásnak belülről kell jönnie, és nem a külső körülményekhez alkalmazkodnia – jelentette ki.
Sebastian Marina megfogalmazását számos román közszereplő is helyteleníti.
Erdély András, 03/08/2012

.

Megsokasodtak a kóbor kutyák

.

A tanácstagok cserélődnek, a kutyák maradnak – hangzott el a legutóbbi sepsiszentgyörgyi tanácsülésen, amikor Nemes Előd néppárti önkormányzati képviselő szóvá tette a kóbor ebek problémáját.
 Mint mondta, nemrég két gyermeket haraptak meg a kutyák, s a Csíki negyedben már annyi kószál, hogy a gyermekek a szemetet sem tudják levinni, ezért javasolta, hogy a következő tanácsülésen e témakörben hallgassák meg a szépmezői kutyamenhely működtetőjét. Lapunknak azt is megjegyezte, a városháza évente 150 000 lejt fizet a kutyamenhely fenntartására, az szerinte nagyon sok pénz. Sztakics Éva alpolgármester is úgy vélekedett a testületi ülésen, a kóbor kutyák ügye aggasztó, azok elszaporodtak, agresszívvé váltak.         (mol)
2012. augusztus 4., szombat

.

KÓBOR KUTYA-ügy

.

Július 14-én Sepsiszentgyörgyön sajnálatos baleset történt, amelyről lapunk is beszámolt. Fényes nappal támadtak gyermekekre a kóbor ebek. Egy tíz­éves kisfiú több harapást is elszenvedett. A vétkes ebet utólag befogták, ám a falka továbbra is szabadon maradt – ezt kifogásolták a megharapott gyermekek szülei.
– Felméréseket végeztünk, és a lakosság 52%-át zavarják a kóbor kutyák. Lehet, hogy a menhelyen jó munkát végeznek, ám az eredmény nem nagyon látszik. Szorgalmaztam, hogy tanácsülésen elemezzük a problémát – magyarázta Nemes Előd EMNP-s helyi tanácsos.
– Havonta 12 375 lejt kapunk a hivataltól (kevesebb mint 1%-a a Sepsiszentgyörgyön begyűjtött adónak), ez az összeg nem fedi a szükségleteket. Ebből nincs külön összeg elkülönítve a kutyabefogó csapatunknak, tehát nem úgy működünk, mint ahogyan azt a Discovery csatornákon lehet látni. Támogatók segítségével és az önzetlen alkalmazottaknak köszönhetően tartjuk fenn magunkat. Szigorú büntetéseket kéne osztani azoknak, akik szélnek eresztik kedvenceiket, csupán így lehetne megfékezni a jelenséget. A lecsengett politikai kampány során sikerült magunkra haragítani pár politikust, akik a kóbor kutyák „hátán” szerettek volna szavazatot nyerni. Mi elutasítottuk a „kezdeményezésüket”. Innen fúj a szél – háborgott érdeklődésünkre Horia Kraus, a kutyamenhely vezetője.
Nemes Előd elutasította a vádakat. – Hetente két gyermeket harapnak meg a kóbor ebek. Apaként, tanácsosként aggaszt a probléma. Ez nem bosszúhadjárat. A város évente közel másfél milliárd lejt ad a szépmezői kutyamenhely fenntartására. Ennyi pénzből meg kéne oldani a kutyák sorsát – összegezett.
.
Tinca Teddy

Látogatóban a kutyamenhelyen

.

Problema câinilor vagabonzi din nou în actualitate

.

În ultimele zile mai mulți cetățeni din cartierul Ciucului din Sfântu Gheorghe s-au plâns că le este frică să își lase copiii în fața blocului pentru că în zonă sunt din ce în ce mai mulți câini vagabonzi care atacă pe oricine găsesc în cale. Problema a ajuns și la Consiliul Local, unde consilierul Nemes Előd a propus ca la următoarea ședință să fie invitați cei de la Adăpostul Canin de la Câmpul Frumos. „Mulți dintre noi suntem consilieri locali de scurt timp și vrem să aflăm cu ce se ocupă cei de la adăpost, și să vedem cum putem rezolva situația câinilor vagabonzi pentru că am primit informații potrivit cărora cetățenii au de gând să dea în judecată Consiliul Local” – spune Nemes Előd.
De altfel, consilierul PPMT a folosit această problemă și în campania electorală pentru locale. Pe atunci cei de la adăpost au fost foarte supărați pentru că cineva a încercat să facă politică pe seama câinilor, și au spus că la Sfântu Gheorghe problema câinilor vagabonzi nu este nici pe departe atât de acută ca în alte părți ale țării.


Elbírálták az ifjúsági és sportpályázatokat

.

Megtartotta első két ülését a sepsiszentgyörgyi helyi tanács Ifjúsági- és sportbizottsága, mely első lépésként vezetőséget választott, majd személyes találkozót kezdeményezett a város befolyásos sportegyesületeinek vezetőivel. A Nemes Előd elnök, Kelemen Szilárd alelnök, Miklós Zoltán titkár által vezette szakbizottság azért tartotta fontosnak a személyes találkozást a sportegyesületek vezetőivel, mert így könnyebben döntést tudott hozni a pályázatok elbírálásánál. Új szempontokat is figyelembe vesznek, ezentúl nagyobb összeggel is támogatják a csapatokat, de el is várják a jó teljesítményt, a jó helyezéseket a bajnokságokban. A bizottság tagjai szeretnék, ha minden általuk támogatott sporteseményre meghívót kapnának a kluboktól, egyesületektől, hogy figyelemmel kövessék munkásságukat és könnyebben dönthessenek a támogatások megítélésekor. A pályázatokhoz is szeretnék, ha több újságcikket csatolnának a pályázók, mert ezt sokan elhanyagolják.
A II. féléves pályázatok elbírálása megtörtént, a rendelkezésre álló 221.000 lejes keretből kellett gazdálkodni, mely utólag kiegészítésre is szorul, hiszen összesen 111 pályázat érkezett be határidőre és ezek nagy részét támogatta is a szakbizottság. 100.000 lej támogatásban részesül az ezüstérmes futsalcsapat (Sepsi FC), 25.000 lejes támogatást kapnak a női és férfi kosarasok (Bball6 és Vabova), 30200 lejt kap az A ligába jutott asztalitenisz csapat (Electrica Sportklub), 29200 lejt a nagypályás labdarúgócsapat (Sepsi OSK). A városhoz tartozó Kilyén és Szotyor labdarúgócsapatai is kaptak támogatást öt-ötezer lej értékben. Támogatásban részesült még a Show Time Egyesület, a Puskás Tivadar Alapítvány, a Turulmadár Egyesület, a Szent György Lovag Sakk Klub, a Mikó Sportegyesület, a Gáll Lajos Futókör, a Királypingvinek jégkorongcsapat, az Adrenalin Egyesület, a Tiszafa Egyesület és az Athlos Karate Klub is többek között.
.
Nemes Előd
az Ifjúsági és sportbizottság elnöke
.

Na végre! (Periszkóp)

.

Olvasom a sepsiszentgyörgyi helyi tanács új ifjúsági és sportbizottságának múlt heti sajtóközleményéből kimaradt sorokat: „Megtartotta első két ülését a sepsiszentgyörgyi helyi tanács ifjúsági és sportbizottsága, mely első lépésként vezetőséget választott, majd személyes találkozót kezdeményezett a város befolyásos sportegyesületeinek vezetőivel.

A Nemes Előd elnök, Kelemen Szilárd alelnök, Miklós Zoltán titkár által vezetett szakbizottság azért tartotta fontosnak a személyes találkozást a sportegyesületek vezetőivel, mert így könnyebben döntést tudott hozni a pályázatok elbírálásánál. Új szempontokat is figyelembe vesznek, ezentúl nagyobb összeggel is támogatják a csapatokat, de el is várják a jó teljesítményt, a jó helyezéseket a bajnokságokban. A bizottság tagjai szeretnék, ha minden általuk támogatott sporteseményre meghívót kapnának a kluboktól, egyesületektől, hogy figyelemmel kövessék munkásságukat, és könnyebben dönthessenek a támogatások megítélésekor. A pályázatokhoz is szeretnék, ha több újságcikket csatolnának a pályázók, mert ezt sokan elhanyagolják.”
A sorok elolvasása után csak ezt tudom mondani: Na végre!
Na végre! Mert éppen elegünk volt a felelőtlenül gazdálkodók tevékenységéből – ha azt egyáltalán tevékenységnek lehet nevezni –, az adófizetők pénzének elherdálásából. Az átgondolatlan, felelőtlen pénzelosztás sportágak, csapatok megszűnését eredményezte, néhány sportvezető, edző zsebének feltöltését segítette – vagy mert nem kérték az illetőtől az elszámolást, vagy mert „nem tudtak” elszámolni, vagy mert hamis számlákkal igazolták kiszállásaikat, holott végig itthon voltak, vagy mert különösebb jelentőséggel nem rendelkező, tizedrendű rendezvényekre kértek és kaptak támogatást… –, rokoni kötődéseket, kapcsolatokat erősített meg… és végül városunk sportéletének visszaeséséhez vezetett. Nem volt elég, hogy a politika „felszámolta” a megye, a város sportvezető-intézményét (az épület ott áll, naponta megnézhetjük, de a munka nem árad belőle, a munka, az hiányzik), az utolsó támasz, a közpénzek sportra szánt része is az illetéktelenek révén rossz útra támolygott, majd elpárolgott. A „valamit valamiért” játékszabályra egyszerűen fittyet hánytak.
Úgy érzem, megtörtént az első és igen fontos lépés: megalakult az a bizottság, mely komolyan veszi küldetését, valóban szolgálni akarja – tisztességgel és nemes szándékkal – hivatását. Ez a szándék pedig sportmozgalmunk kimozdítása holtpontjáról, és elindítása a szebb napokat ígérő régió felé. Jó munkát, újjászületett ifjúsági és sportbizottság! Nagyon vártunk!

Áros Károly, Háromszék, 2012. július 23., hétfő

.

.

Ki képviselje Kilyént és Szotyort

.

Néhány sürgősebb, adminisztratív jellegű döntés meghozataláért ült össze a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tegnap délután.
Vita nem is alakult ki egyetlen napirendi pont felvetésénél sem, csupán a testületbe frissen bejutott közjegyző tett egyik határozattervezetnél pár javaslatot a törvényesség betartásáért, illetve érdekes helyzet alakult ki a Szotyor és Kilyén faluküldötteinek választógyűlésébe önkormányzati képviselők jelöléséről szóló határozattervezetnél, amikor is a polgármester felajánlotta, a két-két tanácstag egyikét jelölje az RMDSZ, másikát más politikai alakulat. A javaslatra azonban hosszú csend lett a válasz. Antal Árpád második felszólítására végül a néppártos Nemes Előd jelölte magát, a többi frakció képviselői mintha jelen sem lettek volna.
.
Váry o. Péter – Háromszék, 2012. július 11., szerda
.
.

Letettem az esküt a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban

(0 szavazat)